Aromaterapija

Vonj pokošenega travnika, potica, ki mi diši, kot bi mi jo spekla babica. Spodbudi mi spomin, sprostijo me lagodna čustva preteklosti. Nasmejem se.

Aroma rastlin, male molekule, ki potujejo skozi nosno votlino, sprožijo živčne celice, ki sprožijo električne impulze v vohalni center, ter dalje v okušalni center ter v limbični sistem v možganih. Vonj stimulira živce, sprožijo čustveni center in nadledvično žlezo, da sprosti hormone.

Misija

Z aromaterapijo v zdravstveni negi želimo vzpostaviti harmonijo na določen dražljaj v telesu.

Raziskovati in na dokazih spoznanj dokazati pozitiven vpliv eteričnih olj. Predvsem pri zdravstveni negi ali podpori neozdravljivih bolezni, pri bolnikih z demenco ter čustvenimi motnjami po porodu.

Z uporabo eteričnih olj želimo zmanjšati nezaželene simptome kot je nemir, motnje spanja, motnje koncentracije, izguba apetita…

Znanje želimo širiti v socialnih zdravstvenih ustanovah in posameznikom.

Vizija

Posamezniku v različnih obdobjih vrniti ali ohraniti kvaliteto življenja na neinvaziven in diskreten način. V sodelovanju s strokovnjaki iz različnih področij z uporabo aromaterapije pomagamo vzpostaviti ravnovesje na fizičnem, psihološkem, duhovnem in socialnem področju.

Vključujemo nova znanja, razvijamo sodobne metode.

V zdravstveno nego vračamo svežino prepletanja tradicionalnih starih znanj s povezovanjem modernih pristopov.

photo

Maja Kržišnik dipl. m. s.

Vodja in organizator

Diplomirana medicinska sestra z 17 let delovnih izkušenj na področju zdravstvene nege ginekologije - porodništva, kirurgije in gerontologije.

photo

Melani Kovač, klinična aromaterapevtka

Strokovni vodja aromaterapije

Mednarodno priznana certificirana aromaterapevtka in aromamaserka, strokovnjakinja tako za angleško kot francosko šolo aromaterapije, klinično aromaterapijo in raindrop tehniko.

photo

Darja Noč

Strokovni vodja oddelka aromaterapija v paliativi

dipl. m.s.

Darja Noč je v zdravstveni negi zaposlena že več kot 30 let.