Seminar holistične aromaterapije in psihoaromaterapije

 • Datum :April 01, 2018 - April 02, 2018
 • Ura :10:00 AM - 17:00 PM
 • Lokacija :Aromainštitut
 • Cena :390 €
 • Predavatelj(i) :

Všečnost vonjev je izrazito subjektivna, v precejšnji meri jo vzpostavljajo prirojene asociacije, ki so obenem lahko kulturno ali medgeneracijsko pogojene. Indijcem je na primer všeč vonj sandalovine, medtem ko je velika verjetnost, da je ljudem, rojenim pred letom 1930, všeč vonj sveže pokošene trave in konj. Američanom, rojenim po letu 1950, so veliko bolj všeč sintetični vonji, kot je na primer vonj plastelina Play-Doh.
(Martin Lindstrom, Nakupologija: resnica in laži o tem, zakaj kupujemo, Ljubljana: Medijski partner, 2009)

Zdrav duh v zdravem telesu je fraza, ki še posebej lepo opiše holistično aromaterapijo. Le-ta človeka obravnava celostno, saj verjame v neločljivost telesa in uma, duše. Verjame, da je naš imunski sistem soodvisen od čustev in obratno. Visoka raven stresa na primer vpliva tako na naš imunski sistem, ki se v čustvenih stiskah pogosto poruši, kot tudi na naše psihično počutje, ki ga spremljajo razdražljivost, nejevoljnost, depresivnost ipd. A ker eterična olja delujejo na fizičnem, čustvenem, mentalnem in duhovnem nivoju, si lahko tako preventivno kot kurativno pomagamo z aromaterapijo. Voh je namreč neposredno povezan tako z limbičnim sistemom, ki je odgovoren za čustva, spomin in obnašanje, kot tudi s cerebralnim korteksom, ki pogojuje naše razmišljanje, ustvarjalnost in izražanje. Je izrazito subjektiven, saj so njegove reakcije na različne vonje posledica (prirojenih) posameznikovih asociacij.

Praktični seminar, namenjen vsem, ki jih zanima aromaterapija na višjem nivoju ali si želijo poglobiti svoje znanje iz aromaterapije. Seminar lahko v grobem razdelimo v dva dela, ki pa sta tesno povezana. V prvem delu seminarja kemijo eteričnih olj postavimo v različne holistične modele in metode, s tem jih postavimo v kontekst, ki je vizualen, praktičen, razumljiv in preprost za uporabo. Na ta način dobimo teoretičen okvir, na katerem lahko zgradimo svoj pristop k terapiji. Tako lažje vidimo in razumemo delovanje eteričnih olj na različnih nivojih, in sicer farmakološkem, mentalnem, čustvenem ter duhovnem. Vse te modele lahko vsakdo poveže z različnimi komplementarnimi metodami, ki jih že uporablja kot so tipologija temperamentov, tradicionalna kitajska medicina, ajurveda ipd.

Drugi del seminarja, psihoaromaterapija, je bolj subjektiven. V njem podrobno raziskujemo sam vonj in njegov vpliv na našo psiho ter kako si z njim pomagamo za izboljšanje počutja in atmosfere, tako v domačem kot poslovnem okolju.

Seminar tako združuje holistično aromaterapijo in psihoaromaterapijo, dva pomembna pristopa k aromaterapiji, ki sta močno povezana in se dopolnjujeta ter ne moreta eden brez drugega. Tako boste dobili znanje, ki vam bo olajšalo razumevanje izbire eteričnih olj, ki ga lahko uporabite da oplemenite svojo prakso, naj bo to za vašo osebno ali profesionalno rabo. V času trajanja seminarja udeleženci dobijo brezplačen dostop do programa Dropsmith!

 

 

Praktični seminar je namenjen vsem: • ki si želijo nadgraditi osnovno ali napredno znanje iz aromaterapije s holistično aromaterapijo in psihoaromaterapijo  (ker so na seminarju povzete tudi osnove aromaterapije, je primeren tudi za začetnike z veliko željo po znanju aromaterapije);
 • strokovnjakom, ki delajo z ljudmi: paliativna nega, psihologi, psihoterapevti in socialni pedagogi, farmacevti, coachi, športni trenerji, zdravilci, maserji, wellness strokovnjaki, joga in pilates učitelji ipd.

Udeleženci bodo ob koncu praktičnega seminarja:


 • razumeli delovanje olfaktornega sistema, centralnega živčnega sistema in subjektivnosti vonja (zrcalni nevroni, prirojene asociacije, feromoni);
 • razumeli aromakologijo in relacijo vonj – um – telo;
 • spoznali delovanje holistične aromaterapije in koncept podpore notranjemu fiziološkemu okolju, t. i. “terrain support”;
 • spoznali osnove aromaterapije in aromafarmakologije;
 • spoznali kako kemijo posameznega eteričnega olja skozi metode in modele preslikati v orodja holističenega pristopa in delovanja eteričnih olj (jin jang pristop, Hipokratova tipologija temperamenta, štirje osnovni zemeljski elementi življenja)
 • spoznali metode in orodja aromaterapije (doziranje, formulacije, metode uporabe);
 • spoznali osnove psihologije, psihonevrologije in kognitivne vedenjske terapije;
 • razumeli stres in povezanost čustvenih stanj s fizičnim zdravjem (čustveni management);
 • pridobili praktični del z orodji, ki jih bodo lahko uporabljali v vsakdanjem življenju;
 • pridobili potrdilo o opravljenem seminarju;
 • izdelali in obdržali aromaterapevtske izdelke.

 

PREDAVATELJI

Melani Kovač je svoje znanje iz klinične in holistične aromaterapije pridobivala po celem svetu pod mentorstvom svetovno znanih imen in pionirjev aromaterapije. Med najbolj pomembnimi mentorji s tega področja sta bili Rhiannon (Harris) Lewis, pri kateri se je učila tako na Irskem kot v Franciji (koncept “terrain support”, psihoaromaterapija ipd.), Gabriel Mojay (TKM), dr. Fridi Irani (ayurveda) in Jade Shutes, pri katerih je holističen pristop k aromaterapiji nadgradila in združila z drugimi alternativnimi oblikami zdravilstva. Pri svojem pristopu kot podporo holistični aromaterapiji uporablja kemijo, saj verjame, da je to osnova aromatičnih molekul in kombinacij med njimi.

Aromaterapevtski del bo s psihološkega vidika dopolnila uni. dipl. socialna pedagoginja Katja Bizjak, ter s posebno metodo dela, kjer lahko udeleženci v sproščenem vzdušju prenesejo pridobljeno znanje v igro, situacijo, ter kasneje v vsakodnevno osebno in profesionalno življenje, popestrila. Njen edinstven pristop, v katerem združuje komplementarna znanja iz psihoterapije, osebnega razvoja in trenerstva, bo teoretičen del le še podkrepil in utrdil. V povezavi s psihonevroimunologijo in konceptom terrain support se bo osredotočila na najbolj pogosto sodobno čustveno stisko, ki se odraža tako na fizični kot psihični ravni, tj. stres.

 

CENA IN PLAČILO

Cena praktičnega seminarja holistične aromaterapije in psihoaromaterapije je 390 €. Seminar bo potekal v dveh vikendih (sobota in nedelja), 12.-13.5. ter 2.-3.6.2018 po 8 šolskih ur od 10h do 17h. Število mest je omejeno, za zagotovitev mesta na seminarju je ob prijavi treba poravnati akontacijo v višini 50 €. Udeležencem tečaja aromaterapije, tečaja psihoaromaterapije 2015 in seminarja napredne aromaterapije podarjamo 10 % popust. Popusti se ne seštevajo. Pridružujemo si pravico za odpoved termina, če ne bo dovolj prijavljenih.

V ceno praktičnega seminarja je vključena tudi skripta ter vsi potrebni materiali, naprave in embalaže za praktični del. Udeleženci prejmejo potrdilo o opravljenem seminarju.

Prijavite se  na prijave@aromainstitut.si

Lokacija