Delavnica o destilaciji

 • Datum :April 17, 2018 - April 17, 2018
 • Ura :17:30 PM - 19:30 PM
 • Lokacija :Aromainštitut
 • Cena :30 €
 • Predavatelj(i) :

Destilacija je ljubezen. Rastlino spremljaš od začetka do konca. Jo izbereš, nabereš, zdestiliraš in uporabiš njeno esenco.

Melani Kovač

 

Čeprav so vonji različnih rastlin žgečkali že nosove starih civilizacij, so se pravi temelji za pridobivanje dišav iz aromatičnih rastlin in posledično aromaterapije postavili s temelji destilacije. Rastline namreč v sebi zbirajo aromatične snovi, ki se jih je človek z različnimi tehnikami naučil pridobiti iz njih, najpogostejši pa je prav parna destilacija.

Zasledili boste, da je v 10. stoletju naravoslovec Ibn Sena, znan tudi kot Avicenna, odkril postopek parne destilacije, vendar to ne drži, saj obstajajo pisni viri, da so že grški alkemisti v Aleksandriji v 1. stoletju uporabljali destilacijo, obstajajo pa tudi še mnogo starejše arheološke najdbe, ki nakazujejo, da je ta postopek še bistveno starejši. Avicenna naj bi bil zaslužen, da je odkril kondenzacijsko cev, saj je bila do takrat kondenzacija vedno problematična. Vsekakor je dejstvo, da se sam postopek od približno 13. stoletja naprej, ko so odkrili spiralno zavito cev za kondenzacijo, ni bistveno spreminjal in tudi aparature so, razen z izjemo manjših izboljšav, ostale skoraj enake do danes.

Rezultat destilacije sta dva vsestransko uporabna produkta: eterična olja in hidrolati (rožna voda). Če si aromaterapije brez eteričnih olj ne moremo predstavljati, so hidrolati uporabni povsod tam, kjer bi eterična olja utegnila biti pregroba (kozmetični pripravki, npr. mila in kreme, paliativna nega, nega otrok in ljudi z občutljivo kožo, kulinarika, tudi čistila ipd.).

Zaradi široke uporabe produktov destilacije in zaradi številnih dišavnic, ki rastejo pri nas (poprova meta, melisa, timijan, rožmarin ipd.), je zanimanje za sam postopek preraslo aromaterapevte. Na enodnevni delavnici destilacije, ki jo izvajamo že od leta 2012, si bomo pogledali različne destilatorje (bakreni, stekleni, rostfrei), potek in prikaz različnih tehnik destilacije, pokazali vam bomo tudi, kako lahko preprost destilator sestavite in uporabljate v domači kuhinji, kako pravilno uporabljate, očistite in shranjujete destilator ipd. Melani Kovač, ki vam bo z ljubeznijo podala svoje bogato znanje, je znanje o destilaciji pridobila na različnih delavnicah in seminarjih po vsem svetu. To so bile različne delavnice v okviru svetovne aromaterapevtske konference Botanica v Dublinu 2012 in 2014, Distillation Masterclass z legendarno Ann Harman na Botanici 2016 v Brightonu in že večkrat na naprednem programu aromaterapije v francoski Provansi pod mentorstvom Rhiannon (Harris) Lewis ter seminarju profesionalne destilacije z Marcom Valussijem.

Svoje znanje neprestano razširja s prakso, saj redno obiskuje tako majhne kot velike destilarne po celem svetu – Florihana, Plamus, Verdon Roses et Aromes, stara lokalna destilarna Hvar, poleg tega pa za lastno uporabo destilira tudi sama. Tako vam bo lahko predala svoje dragocene izkušnje iz prve roke: kdaj uporabljati kateri destilator, kateri je najbolj primeren za uporabo v kozmetiki in kako to podaljšuje rok trajanja izdelka, kdaj prenehati z destilacijo, koliko materiala uporabiti, kdaj je rastlina najboljša za destilacijo ipd.

 

Delavnica je primerna za vse, ki

 • jih zanima proces destilacije ter pridobivanja eteričnih olj in hidrolatov;
 • jih zanima pravilen nakup destilatorja ali izbira najprimernejšega pri svojem delu;
 • hidrolate uporabljajo pri svojem delu: zeliščarji (naravni repelenti ipd.), zdravilci in paliativni negovalci (komprese za artritis, protivročinski obkladki ipd.), wellnes strokovnjaki (razstrupljevalni in proticelulitni obkladki), kozmetičarji za naravne negovalne izdelke (vodna osnova za šampone, mila, tonike, dezdorante, kreme ipd.);
 • radi nabirajo rastline in si jih želijo uporabiti v doma narejenih izdelkih;
 • bi radi razširili svoje znanje aromaterapije;
 • so radovedni in iščejo nova uporabna znanja.

 

Udeleženci bodo ob koncu delavnice

 • spoznali različne destilatorje in njihovo uporabo;
 • spoznali različne tehnike destilacije in jih preizkusili v praksi;
 • znali narediti domači destilator ali izbrati pravilnega za svoje potrebe;
 • znali uporabljati, čistiti in shranjevati destilator;
 • se naučili pravilo izbrati material za destilacijo in ga uporabiti;
 • spoznali mnogo malih trikov iz prve roke.

 

CENA IN PLAČILO

Cena Delavnice o destilaciji je 30 €. Število mest je omejeno. Pridružujemo si pravico za odpoved delavnice, če ne bo dovolj prijavljenih.

Cena delavnice vključuje tudi skripto in vse potrebne materiale, naprave in embalaže za praktični del.

Prijavite se na prijave@aromainstitut.si

Lokacija