Limona – limonen?

In katera je vaša prva asociacija, ko slišite besedo limona? Zagotovo vam že ob sami misli potegne skupaj usta in se vam začnejo cediti sline. Tako kot v mladinskem romanu Slavka Pregla – Geniji v kratkih hlačah, ko so mladostniki pokvarili nastop pihalni sekciji, ko so v prvih vrstah žvečili limone. Ta vsestransko uporaben sadež, ki ga vsakodnevno uporabljamo v kulinariki, je pogosto, včasih samo njegov vonj, prisoten v čistilih in drugih kozmetičnih izdelkih. Zakaj? Razlog je preprost, saj deluje protimikrobno in hkrati proti stresu ter spodbuja dobro razpoloženje, zato le kapnite na vlažno krpo nekaj kapljic limone in se z nasmehom lotite čiščenja.

V Aromainštitutu je naša prva asociacija na limono zagotovo limonen. Morda bi kdo pomislil, da gre za kak kozmetični izdelek ali osvežilno pijačo, ampak marsikdo med vami že ve, da gre za prevladujočo kemijsko komponento v eteričnem olju limone. Limonen je zelo raziskana komponenta z mnogimi dobrodejnimi učinki, če omenimo samo nekatere – protivnetno, protibakterijsko, antioksidativno, pospešuje prehodnost kože itd. Etrično olje limone je tako kot eterična olja vseh citrusnih sadežev nekaj posebnega, ker je v večini primerov pridobljeno s hladnim stiskanjem in ne z destilacijo. Sicer boste občasno našli tudi destilirano obliko, vendar zelo poredko, bomo pa ravno to počeli na Delavnici o destilaciji.

Ste pomislili, kakšna je razlika med eteričnima oljema limone, ki sta pridobljena na tako različna načina? V procesu destilacije se izločijo majhne in bolj hlapne molekule, medtem ko se s hladnim stiskanjem v eterično olje izločijo tudi nekatere druge in malce večje molekule, med drugim tudi takšne, ki lahko povzročajo fototoksičnost. Končna razlika je v tem, da je hladnostiskano eterično olje limone fototoksično, medtem ko je destilirana oblika varna za uporabo na soncu. Takšne pomembne informacije izveste na Seminarju osnovne aromaterapije, kjer se še bolj sistematično spustimo v kemijo eteričnih olj in tako razkrijemo mehanizme njihovega delovanja in uporabe.

Zgoraj je prikazan še drugačen pogled na limono in primerjava z dvema njenima “sorodnicama”, ki je vzet iz Dropsmith-a, naše inovativne platforme za aromaterapevte, ki ga udeleženci lahko uporabljajo BREZPLAČNO v času naših seminarjev. Zanimivo pri citrusnih eteričnih oljih je to, da je večina sestavljena iz 90% ali več monoterpenskih ogljikovodikov, kjer v večini prevladuje limonen ter “koktejl” drugih monoterpenov, in vendar se vonji limone, pomaranče in grenivke tako zelo razlikujejo. Ste se kdaj vprašali, zakaj je temu tako? Za vse ljubitelje teh “sončnih” sadežev bo kmalu na sporedu delavnica Čudoviti vonj citrusov, kjer boste izvedeli več o citrusnih eteričnih oljih in njihovi uporabi.

Naj vam vonj limone v teh ledeno hladnih dnevih prinese topline in veselja ter prijetne sanje o poletju ob Mediteranu z osvežujočo limonado v roki.

Dodaj odgovor