Dezodorant v stiku za občutljivo kožo

Za deodorante ne obstaja sezona, saj so naš zvest spremljevalec v vseh letnih časih. V obilici komercialne ponudbe se nekateri še vedno odločamo za lastno izdelavo. Tu je seveda mnogo razlogov, eden med njimi je tudi ta, da si sami lahko naredimo dezodorant z učinkovanjem, ki ni namenjen samo temu, da nevtralizira neprijetne učinke potenja, ampak še mnogo več. Vas zanima kaj je tisto več? Pri tem mislim na to, da lahko z vonji vplivamo na naše počutje, kar je navsezadnje tisto, kar nas naredi privlačnejše, torej samozavest in dobra volja. Vonji imajo sposobnost, da na nezavedni ravni delujejo na nas ter tudi na ljudi v naši okolici, saj je tak mehanizem olfaktornega sistem, ki preskoči naš center za obdelovanje podatkov v možganih in deluje neposredno na limbični sistem. Tako vonji delujejo že pod pragom zaznavanja in zagotovo delujejo na naše počutje, pa naj si to priznamo ali ne. Poleg tega lahko naredimo deodorant iz popolnoma naravnih sestavin, ki delujejo blagodejno na našo kožo. Začnimo sedaj z izdelavo našega deodoranta, ki je namenjen predvsem občutljivi koži, saj so v njem samo takšni aromaterapevtski materiali, ki negujejo našo kožo.

Sestavine:

  • 10 g jojobinega olja
  • 10 g kakavovega ali karitejevega masla
  • 10 g čebeljega voska
  • 15 kapljic eteričnega olja lavandina (Lavandula x intermedia)
  • 15 kapljic eteričnega olja bora (Pinus sylvestris)

Navodila za pripravo:

Za pripravo dezodoranta v stiku uporabimo metodo vodne kopeli, s katero bomo masla in vosek nežno stopili v tekoče stanje, da se bodo med seboj lepo premešali. Uporabimo dve posodi, večjo in manjšo. V večjo natočimo vodo in jo postavimo na zmeren ogenj. Manjšo posodo postavimo nad večjo tako, da bo vroča voda počasi segrevala zgornjo, manjšo posodo. V tej posodi nad vodno kopeljo stopimo čebelji vosek, ki mu najprej dodamo rastlinska masla ter nato olje jojobe. Lahko tudi mešamo, da se sestavine med seboj dobro premešajo, vendar to ni potrebno. Čisto na koncu dodamo še eterični olji, premešamo in mešanico prelijemo v čiste steklene lončke, oziroma v modele za deodorant, ki jih lahko kupite pri specializiranih trgovcih z embalažo ali reciklirajte in uporabite kakšno prazno embalažo kupljenega deodoranta. Če izdelujete domačo kozmetiko, potem si lahko namesto metode vodne kopeli omislite posebne grelnike, ki se uporabljajo za gretje voskov za depilacijo in jih lahko kupite v specializiranih trgovinah, ki segrevajo sestavine samo do določene temperature. Z njihovo uporabo je priprava domače kozmetike še bolj preprosta.

Eterično olje bora smo izbrali zato, ker se uporablja pri močnem potenju. Vsebuje namreč več kot 70% monoterpenov, ki so znani po svojem delovanju, da dvigujejo razpoloženje ter hitro izhlapevajo in zato tudi izsušujejo kožo, kar je v primeru potenja blagodejna lastnost. Tu sta predvsem zastopana α in β pinen, ki imata dobro protimikrobno delovanje. Za sinergične učinke smo izbrali eterično olje lavandina, ki ima prav tako dobro protimikrobno delovanje, ki je podprto z njegovo razmeroma hitro stopnjo izhlapevanja, kar pomaga odstraniti neprijetne vonjave. Podobno kot sivka (Lavandula angustifolia) tudi lavandin (Lavandula x intermedia) blagodejno vpliva na kožo, vendar je še bolj močan antiseptik od sivke, saj vsebuje več monoterpenskih alkoholov. Psihoaromaterapevtsko delovanje obeh olj, ki skupaj vsebujeta visok odstotek monoterpenov ter monoterpenskih alkoholov, je takšno, da spodbuja dobro počutje, samozavest in odločnost ter je dobrodošla pomoč pri stagnaciji, brezvoljnosti in utrujenosti. Kakšen vpliv imajo vonji na naše celostno dobro počutje ter kako to s pridom izkoristiti s ciljano uporabo eteričnih olj, bo pomembna tema na Seminarju holistične aromaterapije in psihoaromaterapije.

Pri pripravi smo za osnovo uporabili olje jojobe, ki je po svoji strukturi pravzaprav tekoč vosek in se hitro vpije v kožo ter uravnoteža izločanje sebuma. Primerno je za nego aknaste kože in pordele kože po britju ter za starejšo in izsušeno kožo, saj jo vlaži ter skrbi za njeno elastičnost, gladkost in čvrstost. Rastlinska masla, kot sta kakavovo in karitejevo, hranijo in negujejo kožo ter prav tako skrbijo za pravšnjo strukturo tega deodoranta, da je dovolj gost in kompakten. Karitejevo maslo odlično vlaži kožo in se uporablja pri vseh suhih stanjih kože, pri dermatitisu, psoriazi, ekcemih in opeklinah. Uporablja se v balzamih za ustnice, kot osnova za mazila… Kakavovo maslo ima poleg svojega prekrasnega vonja tudi lastnost, da mehča in vlaži kožo, večja njeno elastičnost in vsebuje veliko vitamina E, zato je dobro pri koži poškodovani od sonca in skrbi za njeno dolgoročno prožnost. Vse skupaj pa poveže še čebelji vosek, ki se v kozmetiki uporablja izredno pogosto, sploh v balzamih za ustnice in kremah za roke pa tudi v ličilih in drugi kozmetiki. Čebelji vosek ima protibakterijsko delovanje, vsebuje antioksidante, zaradi vsebnosti vitamina A pa spodbuja rast novih celic. Prav tako blaži vnetja, kožo pa naredi mehkejšo, saj vzdržuje njeno vlažnost.

Če se vam zdi, da je ta način za uporabo na koži premasten ali pa vaša koža ne mara preparatov s čebeljim voskom in ste pristaš alkoholnih deodorantov v spreju, lahko ti dve eterični olji v zgoraj navedenih količinah zmešate v 30 ml alkohola in vse skupaj natočite v stekleničko z razpršilko ter tako dobite že pripravljen dezodorant v spreju. V primeru, da  želite bolj blag deodorant, ker vam je alkohol  premočen in preveč izsuši kožo, lahko nadomestite 20 ml alkohola s  hidrolatom sivke ter tako omilite učinek alkohola. Pri zadnjem vam svetujem, da najprej premešate eterična olja v alkoholu in nato dodate preostanek hidrolata, saj eterična olja niso topna v hidrolatih.

Dodaj odgovor