Sprej za sveže noge z dalmatinskim pridihom

Zagotovo so najlepši dnevi v letu, ko si nataknemo japonke ali sandale ali se preprosto bosih nog brezskrbno sprehajamo po plaži, zvečer pa se odpravimo na večerni koncert pod zvezdami. Dejstvo je tudi, da se poleti ne moremo izogniti neprijetnemu vonju prepotenih nog, še posebej če moramo zaradi obveznosti nositi kakšne zaprte čevlje. Saj veste, da življenje ni samo dopust, pa tudi modni trendi s svojo izbiro materialov niso vedno praktični in koži prijazni. Znojimo se seveda vsi, naj bo to poleti ali pozimi, tako da verjamem, da vam bo tale recept za sprej za noge prišel večkrat prav. Tudi v tem primeru bomo za osnovo uporabili hidrolat, saj jih lahko odlično izkoristimo v deodorantih in sprejih za noge, kjer želimo poudariti dezinfekcijski in protimikrobni učinek. Zakaj iščemo eterična olja s protimikrobnim učinkom, vam bo bolj jasno, če samo na kratko omenimo mehanizem potenja. Namreč žleze znojnice uravnavajo telesno temperaturo z izločanjem potu, ki nato izhlapeva iz površine kože ter jo tako hladi. Na mestih kot je pazduha, genitalije in lasišče pa se nahajajo apokrine žleze znojnice, ki sicer izločajo bistveno manj potu, ki pa je bolj bogat z beljakovinami in lipidi ter se sprožijo ob stresu. Ta vrsta potu še posebej privlači bakterije, ki pot presnavljajo, kar seveda lahko vpliva na razvoj neprijetnega vonja. Pri tem nam seveda pomagajo eterična olja in hidrolati s protimikrobnim delovanjem, ki preprečujejo razvoj bakterij, ki pot presnavljajo. Preprosto, kajne?

Recept:

Sprej za sveže noge z dalmatinskim pridihom

Sestavine:

  • 15 kapljic eteričnega olja lavandina
  • 20 kapljic eteričnega olja grenivke
  • 15 kapljic eteričnega olja bora
  • 15 ml alkohola
  • 35 ml hidrolata žajblja

Navodila za izdelavo:

V 50 ml temno stekleničko dodajte alkohol in eterična olja. Posvaljkajte med dlanmi, da se eterična olja raztopijo v alkoholu, nato dodajte hidrolat. Zaprite z razpršilko, dobro pretresite in vaš poletni sprej za noge je pripravljen. Ne pozabite ga pred vsako uporabo pretresti.

Za spremembo od prejšnjega recepta je tu uporabljeno eterično olje lavandina. Za vse, ki morda še ne poznate razlike med pravo sivko (Lavandula angustifolia) in lavandinom (Lavandula x intermedia), naj povem, da je to križanec med pravo sivko in širokolistno sivko (Lavandula latifolia). Ima v mnogočem podobno delovanje, namreč lastnosti ima nekje med pravo in širokolistno sivko, odvisno od vrste lavandina (saj obstaja več podvrst tega hibrida), ali je bolj podoben eni ali drugi vrsti. V vsakem primeru ima boljše protimikrobno in hladilno delovanje, zaradi večje vsebnosti alkoholov in 1,8  cineola. Zelo je razširjen predvsem zato, ker daje približno trikrat več eteričnega olja glede na težo rastlinskega materiala, zato je tudi cenejši od prave sivke, ki je v svoji kemijski sestavi sicer bolj široka in uravnotežena. Zaradi tega bodite pozorni tudi na latinsko ime, ko boste naslednjič kupovali eterična olja, če vam bo kakšen izmed nadobudnih trgovcev namesto prave sivke želel prodati lavandin, ki ga v naših krajih imenujejo tudi budrovka ali hvarska sivka. Ne pustite se prepričati, da je to eno in isto eterično olje. Več o tem, kakšna je razlika med posameznimi eteričnimi olji zaradi razlike v njihovi kemijski sestavi in kako to posledično vpliva na njihovo delovanje in lastnosti, izveste na Seminarju osnovne aromaterapije, kjer se boste naučili tudi glavnih principov formulacij, po domače mešanja eteričnih olj in izdelave svojih receptov, kar je bistvo aromaterapije.

Eterično olje grenivke je s svojo glavno komponento monoterpenom d-limonenom, ki ga lahko vsebuje več kot 90%, nadvse primerno za naš namen. Namreč d-limonen deluje protivnetno in protimikrobno ter ima po nekaterih navedbah, kar pa ni bilo znanstveno potrjeno, tudi to lastnost, da poveča hitrost prehajanja substanc skozi kožo.

V naši mešanici ne sme manjkati tudi vonj bora, ki se nadvse prileže v skoraj vsak poletni aromaterapevtski izdelek, saj nas zagotovo v trenutku prestavi v spomine na dopust, ko brezskrbno ležimo v viseči mreži na kakšnem mirnem dalmatinskem otoku in poslušamo simfonijo škržatov, ki jo lahko zmoti le nadležen komar ali razigrani in glasni turisti. Dr. Stribor Marković, priznani hrvaški aromaterapevt, priporoča eterično olje bora kot pomoč pri potenju, tako da ga je vredno preizkusiti. Iz njegove sestave lahko zaradi visoke vsebnosti monoterpenskih ogljikovodikov razberemo, da deluje kot odličen protimikrobik.

Za osnovo je v receptu uporabljen hidrolat žajblja, ki je v nasprotju z njegovim eteričnim oljem, ki ga je potrebno pazljivo in zmerno uporabljati, bistveno blažji in ga organizem dobro prenaša. Hidrolat deluje regenerativno na kožo, za naš pripravek pa smo ga izbrali predvsem zato, ker pomaga uravnavati pretirano izločanje sebuma in znoja. Več o hidrolatih lahko izveste na Delavnici o hidrolatih.

Navodila za pripravke imate, zato lahko brezskrbno uživate v začetku poletja in naj vas majhne neprijetnosti ne vržejo iz tira, namreč samo pomislite na kakšen novembrski meglen dan in takoj bo nasmeh tu. Če pa se navkljub soncu in prijetni toploti nikakor ne morete sprosti, si lahko pomagate tudi tako, da povohate kakšno eterično olje, ki sprošča centralni živčni sistem in vas bo na ta način pomirilo. To pa je že tema kakšnega od naslednjih prispevkov.

Dodaj odgovor