Kako si z aromaterapijo polepšamo poletje in rešujemo drobne zagate

Ste se kdaj kot majhni otroci spraševali, kam gre poletje, ko je mimo? No, zdaj je tu in optimistično je vstopilo skozi vrata, ki smo jih z veseljem  na stežaj odprli. Dolgi vroči dnevi, topli sončni žarki, ohlapna oblačila, preprosta lahkost bivanja, pa tudi komarji, meduze, sončne opekline, dehidracija in ostale manjše tegobice… Moja prva aromatična asociacija nanj je vonj smilja, ki me spominja na sprehode ob jadranski obali ob poslušanju zvokov morskih valov, ki nežno pljuskajo ob obalo, vaša je morda vonj rožmarina na božansko pečeni ribi, ki ste jo jedli v tisti zakotni konobi, ki je ostali turisti še niso odkrili ali vonj sivke na valensolski planoti v Provansi, ko zapihlja prijeten veterc in nas zaziba v prijetno zenovsko meditacijo…

Vsekakor je to čas, ki ga vsi nestrpno pričakujemo, čas dopustov, ki ga radi preživimo v družbi najdražjih in ga z uporabo aromaterapije lahko še polepšamo, da nam bo še prijetneje zadišalo. Spadajo sicer k temu opevanemu letnemu času tudi manjše nevšečnosti, ki jih lahko omilimo z uporabo aromaterapevtskih izdelkov in si tako polepšamo najtoplejši del leta. Poletje je čas sončne pripeke in zato se je potrebno neprestano hladiti, kar seveda vsak med nami  počne različno. Nekateri delajo to s sladoledom, drugi s pivom, tretji se namakajo v morju ali kakšnem gorskem jezeru, večina pa preprosto prižge klimo in se zavali v naslonjač.

Določeno vrsto svežine nam nudijo tudi hidrolati, predvsem hidrolati sivke, melise in geranije, ki jih lahko uporabimo v spreju ter se na tačin osvežimo, nekateri hidrolati, kot je npr. hidrolat poprove mete, pa nas bodo tudi ohladili. Ponujajo nam ogromno načinov uporabe, ki se z inovativno uporabo samo še množijo. Kakšne so lastnosti posameznih hidrolatov in na kakšen način jih lahko uporabite izveste na Seminarju aromaterapije v zdravstveni negi.

Kot najbrž že veste, so hidrolati proizvod destilacije, ki je bil včasih denimo v arabskem svetu celo bolj cenjen kot eterična olja, ki so danes glavni produkt destilacije rastlin. Kako lahko sami doma destilirate in pridobite svoje lastne hidrolate in eterična olja, za katere zagotovo veste, da so pridobljeni iz domačih ekološko vzgojenih rastlin, pa boste odkrili na Delavnici o destilaciji.

So tako zelo uporabni v kozmetiki, da skoraj ne smejo manjkati v toaletni torbici. Tokrat bi rada na kratko spregovorila o njihovi rabi poleti. Namreč sam hidrolat npr. sivke je zelo uporaben tudi kot samostojen preparat in ga lahko razpršimo po obrazu, da nas malce psihofizično osveži, saj poleg samega hladilnega učinka na koži ne gre zanemarjati psihoaromaterapevtskega delovanja. Koristen je tudi pri pikih insektov in razdraženi ali koži opečeni od sonca, ker pomirja vnetja in regenerira kožo. Priročen je na potovanjih za blago dezinfekcijo rok in še bi lahko naštevali. Ni naključje, da je sivka mati eteričnih olj s svojo široko paleto blagodejnih učinkov, ki jih bomo, vsaj nekatere od njih, koristno uporabili v naslednjem receptu. Namreč tudi določena eterična olja imajo na koži hladilen učinek, ki ga bomo s pridom izkoristili za našo mešanico.

Recept:

Poletni sprej za osvežitev, odganjanje insektov in pomiritev pikov:

Sestavine:

  • 15 kapljic eteričnega olja sivke
  • 15 kapljic eteričnega olja geranije
  • 5 kapljic eteričnega olja limonske trave
  • 15 ml alkohola
  • 35 ml hidrolata poprove mete

Navodila za izdelavo:

V 50 ml temno stekleničko dodajte alkohol in eterična olja. Posvaljkajte med dlanmi, da se eterična olja raztopijo v alkoholu, nato dodajte hidrolat. Zaprite z razpršilko, dobro pretresite in vaš poletni sprej je pripravljen. Ne pozabite ga pred vsako uporabo pretresti, saj eterična olja niso topna v hidrolatu in se na ta način bolje premešajo.

Eterično olje sivke sem v receptu uporabila zato, ker se tradicionalno uporablja za odganjanje insektov. Vsebuje visok odstotek monoterpenskih alkoholov, predvsem linalola, in estrov, zato odlično pomirja in regenerira kožo. Linalol, ki se v receptu nahaja tudi v geraniji, deluje nežno hladilno in ima protivnetno delovanje, tako da bo pomiril kožo, prav tako pa pomirja centralni živčni sistem. Poleg linalola vsebuje tudi linalilacetat, ki ga najdemo tudi v eteričnem olju bergamotke. Ta ester je tista komponenta, ki podpira protistresno delovanje obeh olj, namreč mnogo raziskav je potrdilo, da kombinacija linalola in linalilacetata deluje sedativno in ima anksiolitično delovanje, tako pri inhalacijah kot pri dermalni uporabi, zato je to odlična sinergija s pomirjajočem delovanjem.

V eteričnem olju geranije najdemo visok odstotek monoterpenskih alkoholov citronelola in geraniola, ki delujeta protivnetno in nežno hladita površino kože ter s tem blagodejno blažita pike insektov ter že omenjeni linalol. Geranija deluje regenerativno na kožo, ji vrača vlažnost ter je repelent za komarje. Na psihični ravni deluje poživljajoče in anksiolitično.

Izbira limonske trave prav tako ni naključna, namreč to eterično olje vsebuje citral (to je kombinacija dveh aldehidov, in sicer geraniala in nerala), ki ima protidepresivne in sproščajoče lastnosti. V tradicionalnem zdravilstvu se je uporabljala za zniževanje povišane telesne temperature, namreč ima hladilen učinek in njeno protivnetno delovanje zmanjšuje vročino. Limonska trava je učinkovit repelent za insekte, zato se tudi v komercialnih izdelkih pogosto uporablja v ta namen. Opozoriti vas moram na previdnost pri uporabi, saj lahko zaradi visoke vsebnosti citrala dražilno deluje na kožo in jo je zato potrebno primerno razredčiti.

Hidrolat poprove mete v tem receptu kot nosilno sredstvo deluje kot odličen tonik in vrača vitalnost utrujeni koži. Ima protibakterijsko delovanje, zato je primeren za akne, srbečico in sončne opekline. Odlično vpliva na prebavo, slabost in potovalno slabost. Na psihični ravni stimulira um in se uspešno zoperstavlja utrujenosti. Vse skupaj je torej prava osvežilna poletna kombinacija. Pri tem naj vas ponovno spomnem, da eterična olja niso topna v vodi, kar večinoma hidrolat je, zato je v spreju tudi manjši dodatek alkohola, ki skrbi, da se ta bolj enakomerno porazdelijo.

Dodaj odgovor