Vsestranski dezinfekcijski gel za roke s svežim mediteranskim vonjem

Večina eteričnih olj ima protimikrobno, protibakterijsko in/ali protiglivično delovanje, saj vsebujejo kemijske spojine, ki delujejo antiseptično. Razlikujejo se v koncentraciji učinkovin oziroma v razmerju med njimi. Kot najmočnejše antiseptične in protiinfekcijske spojine eteričnih olj v aromaterapiji slovijo fenoli. Obenem so eterična olja z visoko vsebnostjo fenolov tudi najbolj dražilna za kožo in sluznico (to so eterična olja bazilike, cimeta, klinčkov, origana, timijana kt timola ipd.), zato se tudi pri uporabi v klinični aromaterapiji (npr. pri dermalnih izdelkih za zdravljenje infekcij) uporabljajo izredno previdno in v zelo majhnih količinah. So tudi učinkoviti čistilci mikrobov v zraku (uporaba v izparilniku ali difuzorju) in za dezinfekcijo površin (uporaba v čistilih). Na opisano uporabo pa verjetno spominja že njihov agresiven medicinski vonj.

Druga zelo močna antiseptična snov, ki je prisotna v več kot 200 eteričnih oljih in je prav tako izredno učinkovita za dezinfekcijo zraka in površin, je 1,8 cineol. Ker eterična olja z visoko vsebnostjo 1,8 cineola spodbujajo prekrvavitev in posledično potenje, niso primerna za uporabo v dezodorantih. Eterična olja z visoko vsebnostjo 1,8 cineola so evkaliptus globulus, evkaliptus radiata, lovor, mirta, rožmarin, širokolistna sivka ipd. Lovor in mirta sta na primer odlična antiseptika, saj poleg cineola vsebujeta tudi monoterpenske ogljikovodike in alkohole. Alkoholi tako razkužijo kožo, medtem ko estri delujejo protivnetno in pospešujejo obnavljanje kože. S tem je izdelek, ki vsebuje tako lovor in mirto odličen za dezinfekcijo rok, saj deluje protimikrobno, hkrati pa pospešuje regeneracijo kože. Uporaba eteričnih olj z večjo vsebnostjo določenih kombinacij estrov in alkoholov, ki delujejo protivnetno, regenerativno za kožo, poleg tega pa uravnavajo psihofizično ravnovesje, se je izkazala za odlično pri kožnih težavah, kot so nekateri dermatitisi, glivične infekcije ipd.

Recept:

Vsestranski dezinfekcijski gel za roke s svežim mediteranskim vonjem

Sestavine:

  • 50 ml gela aloe vera
  • 15 kapljic eteričnega olja rdeče mirte ali lovorja
  • 15 kapljic eteričnega olja mire
  • 20 kapljic eteričnega olja prave sivke

Navodila za pripravo:

V steklen kozarec damo gel aloe vere in dodamo eterična olja, nato pa mešamo, da se sestavine med seboj povežejo. Priporočam uporabo mešalnika za kapučino. Aromatični gel prelijemo v čisto stekleničko s potiskom za gel (dozatorjem), pri čemer si lahko pomagamo s pipeto.

 

Protimikrobne in negovalne dobrobiti eteričnih olj

Eterični olji lovorja in rdeče mirte imata zaradi vsebnosti 1,8 cineola, monoterpenov in monoterpenskih alkoholov odlično protimikrobno delovanje, zaradi vsebnosti estrov pa še protivnetno in regenerativno delovanje. To je še posebej dobrodošlo zaradi morebitnih drobnih ranic, ki se pogosteje pojavljajo na rokah, saj so te bolj izpostavljene. Kot eterični olji lovorja in mire tudi eterično olje sivke vsebuje veliko estrov in monoterpenskih alkoholov, zato bo tovrstno delovanje eteričnih olj v mešanici še dodatno podprlo. Delovanje eteričnih olj v mešanici pa bodo okrepili tudi seskviterpeni v miri, saj z estri delujejo sinergično. Protivnetne lastnosti eteričnega olja mire so čudovite za nego kože in njeno zaščito pred gubami.

“Skrivnost” mešanja eteričnih olj pravzaprav ni nič kaj zapletena, če poznamo in razumemo sestavo eteričnih olj in osnovna pravila izdelave varnih formulacij. S tem znanjem ne boste več odvisni od receptov v knjigah. To pa je tudi glavni poudarek Seminarja osnovne aromaterapije, kjer se boste naučili formuliranja svojih mešanic za vaše individualne potrebe in želje.

 

Podpora čustvenemu stanju

Eterični olji rdeče mirte in lovorja bosta s kombinacijo cineola in monoterpenskih ogljivodikov podpirala uporabnikovo aktivno budno stanje, osredotočenost in zbranost ter prispevala k dvigu razpoloženja. Manjša vsebnost alkoholov in estrov bo delovala sinergično z alkoholi in estri v sivki, ki podpirajo psihofizično ravnovesje in zmanjšujejo tesnobnost.

Eterično olje mire je eno od najstarejših znanih eteričnih olj in datira še v čas starih Egipčanov, skoraj 4,000 let nazaj. Še danes jo uporabljamo pri verskih obredih in meditaciji, saj pomirja um, ustvari notranjo tišino in občutek miru. Priporočljiva je uporaba za ljudi, ki so nagnjeni k pretiranemu razmišljanju in se hitro zamotijo.

Tovrstno delovanje eteričnih olj obravnava psihoaromaterapija, ki se ukvarja z  raziskovanjem, kako vonji delujejo na naš um in psiho ter kako na ta način izboljšati naše splošno počutje. Naše telo, um in psiha so seveda medsebojno povezani in delovanje eteričnih olj se odraža na vseh teh ravneh. S podporo “terena” lahko ciljano dvignemo našo kvaliteto življenja in temu se posvetimo na obširnem Seminarju psihoaromaterapije.

Nasvet – malo mazila lahko namažemo pod nos, kar bo spodbudilo in okrepilo delovanje na psiho.

Dodaj odgovor