Zimski sprehod po holističnih metodah

V prejšnjih prispevkih smo si pogledali temelje in ozadje holistične aromaterapije. Zdaj najbrž že veste, zakaj je aromaterapija holistična, namreč eterična olja delujejo na več nivojih, to je na telesnem, umskem, čustvenem in duhovnem, zato so uporabna za celostno obravnavo klientov. Omenili smo tudi, da obstajajo različne vizualne holistične metode, ki se uporabljajo v aromaterapiji, tako da bomo predstavili uporabo ene izmed njih na koristnem receptu za jesenski čas.

Vprašanje, ki si ga postavlja vsak uporabnik eteričnih olj je, kako uskladiti in upoštevati vse te nivoje delovanja ter kje sploh začeti, kako izbrati primerno eterično olje oziroma narediti učinkovito mešanico za naše potrebe. Vse te težave nam lahko olajšajo različne aromaterapevtske holistične metode, med katerimi bomo predstavili dve najbolj znani. Prva je bila predstavljena leta 1996 v knjigi L’aromatherapie exactement ter so jo od takrat popularizirali mnogi aromaterapevtski avtorji in učitelji. Ta metoda, katere avtor je Pierre Franchomme, v grafičnem diagramu prikazuje glavne družine kemijskih spojin prisotnih v eteričnih oljih glede na njihovo različno električno delovanje in polarnost. Na ta način lahko posamezno eterično olje prikažemo v diagramu, da si lažje predstavljamo, kakšno bo njegovo predvideno delovanje.

Drugo metodo je prav tako zasnoval Francoz, in sicer kontroverzni aromatolog Phillippe Mailhebiau, ki jo je predstavil leta 1996 v knjigi La Nouvelle Aromatherapie, v katerem je črpal iz različnih tradicionalnih zdravilskih sistemov, da je razvil svoj edinstven pristop h klinični in holistični uporabi eteričnih olj. Za lažjo ponazoritev je izdelal aromatični trikotnik, ki nam hkrati pokaže celotno osebo ter celotno eterično olje, pri čemer stranice trikotnika predstavljajo: čustveni, umski in telesni vidik. S primerjavo profila potreb klienta in profila eteričnega olja si olajšamo proces izbire eteričnega olja. Ta holistična metoda se je na naših seminarjih pokazala za zelo uporabno in praktično pri razlagi delovanja eteričnih olj, vendar v svetu žal še ni tako razširjena, saj je literatura iz tega področja večinoma v francoščini. Uporaba trikotnika ni nov pristop, je pa njegov doprinos v tem, da je v trikotnik vnesel kemijsko sestavo eteričnih olj, saj je na točno določena mesta postavil posamezne skupine kemijskih spojin in na ta način razložil, zakaj imajo določena eterična olja specifičen učinek. V svoji najpreprostejši obliki nam Mailhebiauov aromatični trikotnik ponuja hiter vizualen pregled profila posameznega eteričnega olja in njegove potencialne uporabe.

Če predstavimo uporabo Mailhebiauovega aromatičnega trikotnika na konkretnem primeru, vam bodo stvari v hipu bolj jasne. Kot primer vzemimo eterično olje ho wood-a (Cinnamomun camphora), ki v zadnjem času vse bolj pridobiva na veljavi kot zamenjava za eterično olje rožnega lesa, saj imata podobno sestavo. Namreč obe eterični olji sta skoraj v celoti sestavljeni iz linalola, to je kemijske spojine, ki spada v kemijsko družino monoterpenskih alkoholov. Vsebnost linalola za rožni les znaša v povprečju 80-90%, pri ho woodu pa celo 95% in več. Rožni les zaradi pretiranega izkoriščanja v preteklosti v naravi izginja in je večinoma zaščiten, zato se ga aromaterapevti zaradi etičnih razlogov vse bolj izogibajo in ga nadomeščajo s ho woodom. V takšem primeru, ko v eteričnem olju prevladuje ena sama komponenta, lahko z gotovostjo sklepamo, da bodo njegove lastnosti in delovanje enake tistim, ki veljajo za to komponento, v tem primeru linalolu, ki je monoterpenski alkohol. Namreč mnogo raziskav je bilo narejenih o delovanju linalola, zato lahko te ugotovitve uporabimo za delovanje eteričnega olja ho wooda. Kako torej kemijsko sestavo narišemo v trikotnik? Posamezne skupine kemijskih spojin imajo točno določeno mesto v trikotniku in v odvisnosti od odstotka, v katerem se pojavljajo v posameznem eteričnem olju, jih narišemo kot  večje ali manjše kroge znotraj trikotnika, oziroma jih ne narišemo, če v nekem eteričnem olju niso zastopane.

aromainstitut-cinnamomum-camphora-ct-linalool

Prikaz eteričnega olja ho wood-a v aromatičnem trikotniku nam razkrije, da je v njem največ monoterpenskih alkoholov, ki se v trikotniku nahajajo v spodnjem levem kotu. Najbližje torej osi, kjer sta zastopana telesni in čustveni vidik, torej lahko iz tega razberemo, da eterično olje deluje na čustvenem nivoju in telesnem nivoju. Namreč za to eterično olje velja, da deluje zelo negovalno in pomirjujoče ter pri vnetjih, infekcijah in uravnotežanju imunskega sistema. To podpirajo tudi raziskave, ki so za linalol odkrile, da deluje proti mikrobom v zraku, protivnetno, protibakterijsko, protiglivično, protivirusno, kot analgetik, spazmolitik, antioksidant, hipotenziv, sedativ in imunomodulator. Zaradi vsega naštetega torej ni naključje, da pri opisu delovanja in uporabe eteričnega olja ho wooda najdemo, da pomirja um in je odličen imunomodulator. Uporabljamo ga pri infekcijah, gripah in prehladih, poleg tega zmanjšuje vnetja, krče in bolečine v mišicah in sklepih, saj ima analgetski in protivnetni učinek.

Prednost uporabe aromatičnega trikotnika je ta, da je to zelo vizualna metoda, ki je relativno preprosta za uporabo, saj postavlja eterična olja v kontektst, ki je praktičen in koristen za večino uporabnikov. Nudi nam tudi teoretično ogrodje, na katerem lahko zgradimo svoj pristop k terapiji. Seveda ima tudi ta pristop svoje slabosti in omejitve. Ne pozabimo, da je delo enega samega človeka in je njegova razporeditev spojin znotraj trikotnika subjektivna. Težava je tudi ta, da se posamezne serije eteričnega olja medsebojno razlikujejo in se ne moremo zanašati na trikotni profil eteričnega olja v obliki, da je “ena velikost ustrezna za vse”. Risanje trikotnika nam bo kaj kmalu olajšal tudi spletni program Dropsmith, ki ga trenutno še razvijamo, bo pa luč ugledal ob koncu letošnjega leta. Ta bo namesto nas narisal posamezno olje ali mešanico in nam bo zagotovo odpravil to zadnjo omejitev, saj bodo v njem že vnešena posamezna eterična olja in njihove specifične serije eteričnih olj s svojimi GC/MS analizami.

Kako uporabljamo različne holistične modele v praksi in kako izgledajo eterična olja predstavljena na ta način, se lahko naučite na seminarju holistične aromaterapije in psihoaromaterapije.

Mailhebiau je poleg tega razvil še bolj kompleksno različico svojega pristopa, ki ta aromatični trikotnik razdeli na sedem različnih slojev, ki predstavljajo sedem nivojev telesa, ki ustrezajo tudi sedmim čakram. Njegov pristop je tristopenjski: najprej tretira takojšnjo telesno situacijo, torej organske simptome, nato v drugem koraku sedanji in globlji razlog za njen nastanek, to je psihološki nivo in podpora terena ter se v tretjem koraku osredotoča na spiritualne in energetske vzroke s poudarkom na osebnem razvoju.

Kot smo že ugotovili, je to eterično olje odlično za podporo imunskemu sistemu, zato bomo to njegovo lastnost s pridom uporabili in še podkrepili v receptu za mešanico eteričnih olj, ki jo lahko koristno uporabimo v izparilniku v tem jesenskem času.

Recept:

Mešanica za izparilnik za krepitev imunskega sistema

  • 2 kapljici eteričnega olja ho wood-a
  • 2 kapljici eteričnega olja prave sivke
  • 4 kapljice eteričnega olja bergamotke

Po potrebi nakapljamo do 8 kapljic (odvisno od velikosti prostora) v posodico z vodo v izparilniku in spodaj prižgemo svečko. Lahko si naredimo to mešanico v malce večji količini in tem razmerju tako, da jo lahko uporabljamo vsakodnevno. Seveda ne predolgo, največ mesec dni, nato je koristno mešanico zamenjati, da ne pride do preobčutljivosti.

aromainstitut-skupni-trikotnik

Da pojasnimo našo izbiro, ki jo lahko nazorno vidite tudi na sliki, kjer je predstavljena v aromatičnem trikotniku. Za ho wood smo že povedali, da vsebuje skoraj v celoti monoterpenski alkohol linalol, ki ga najdemo tudi v eteričnem olju prave sivke, zato je njegov učinek še okrepljen. Eterično olje prave sivke med drugim vsebuje veliko estrov, ki skrbijo za ravnotežje, ker uravnotežajo centralni živčni sistem in nas pomirjajo ter različne monoterpenske ogljikovodike, za katere lahko rečemo, da na splošno delujejo preventivno pred prehladi in imajo protimikrobno delovanje. Našo mešanico smo okrepili še z eteričnim oljem bergamotke, ki prav tako poudari delovanje linalola ter ima sicer manj estrov, ki skrbijo za ravotežje in pomiritev, zato pa vsebuje predvsem monoterpenske ogljikovodike.

V trikotniku so v rdeči barvi predstavljeni monoterpenski alkoholi, oranžni monoterpenski ogljikovodiki in vijolični estri. Slika aromatičnega trikotnika nam lepo pokaže, da naša mešanica deluje hkrati na čustvenem nivoju, mentalnem ter telesnem nivoju. Lahko smo zadovoljni, saj vemo, da smo naredili dobro mešanico, ki deluje celostno in zaokroženo. Želim vam prekrasno jesen ter da pričakate zimo zdravi, kar bo ob uravnoteženem imunskem sistemu mala malica.

Dodaj odgovor